Verzorgingstips
Verzorgen van Ficus planten
Ficus planten zijn er in vele soorten en maten. Toch is de verzorging van iedere Ficus soort nagenoeg hetzelfde. Om jou op weg te helpen met je Ficus (welke variant dan ook) hebben we alle informatie op een rijtje gezet. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten.
Het leuke aan de Ficus planten is dat je vaak bij de verschillende planten niet direct denkt dat het een plant familie is. Zo heeft de ene Ficus grote bladeren, zoals de Ficus Lyrata, terwijl de Ficus Benjamin juist kleine bladeren heeft en heb je zelfs de Ficus Ginsen die veel als Bonsai gebruikt wordt. Ze hebben elk andere eigenschappen maar de verzorging van de planten komt erg overeen.
Samenvatting; het verzorgen van een Ficus:
Ficus planten doen het goed op plekken waar veel licht is, maar geen direct zonlicht. Dit maakt het ook gelijk een plant die geschikt is voor vele woningen gezien daar wel licht naar binnenkomt maar niet overal zonlicht. Zorg er daarnaast voor dat de grond altijd licht vochtig is.
1x per week water
2x per jaar plantvoeding
1x per twee jaar verpotten
Standplaats met licht of halfschaduw
Ficus water geven
Wij raden altijd aan om de grond van de Ficus licht vochtig te houden, maar let op dat er geen laagje water onderin de pot komt te staan. Wij raden dan ook aan om geregeld kleinere hoeveelheden water te geven. In de zomer betekent dit minimaal 1 keer per week zodat de potgrond goed vochtig is, maar raden we aan dit twee keer per week te doen in kleinere hoeveelheden.
In de winter mag je dit best wat minder vaak doen. Dan is een keer per week water geven meer dan voldoende. Verlaag dan ook de hoeveelheid water t.o.v. het water welke je in de zomer geeft.
Controleren of je voldoende water geeft kan eenvoudig door je vinger in de potgrond te steken. Merk je dat de grond na een dag of twee al droog is, dan mag je best wat meer geven. Blijft de grond na een week nog steeds vochtig, dan geef je wellicht wat teveel.
Daarnaast adviseren wij om de plant twee keer per week te sproeien. Dit verwijderd de stof op het blad waardoor het het licht niet goed kan opvangen, maar is ook ter preventie van Spint. In de zomer maak je de plant ook blij met een goede regenbui.
De beste standplaats voor een Ficus
Zoals belangrijk is voor vrijwel iedere plant is het ook voor de Ficus belangrijk dat het voldoende licht opvangt. Zorg er dan ook voor dat de plant niet de gehele dag in de schaduw staat maar zeker een paar uur per dag licht krijgt. Twee meter voor een raam op het zuiden of vlakbij een raam op het westen of oosten raden wij dan ook aan. Voor een raam op het noorden is de plant minder geschikt. Elders in een kamer waar licht binnenkomt is vaak ook goed.
Je zal zien dat als de plant voldoende licht opvangt, het regelmatig water krijgt en gesproeid wordt de plant ook zal gaan groeien.
Een Ficus verpotten
Wanneer je je Ficus koopt raden we je aan om deze in een grotere pot te plaatsen dan de kwekerspot waarin je deze koopt. Hou ongeveer een pot aan die 20% groter is. Zo heeft de plant voldoende ruimte om te groeien. Doe dit het liefst in de lente gezien de plant dan sneller hersteld van beschadigingen aan de wortels.
Wij raden je daarnaast aan om een Ficus elke twee jaar te verpotten naar een pot die 20% groter is. Zo heeft het voldoende ruimte om te groeien, een grotere waterbuffer en voldoende grondstoffen.
Ficus stekken
Wil je een extra Ficus, maar hier geen geld aan uitgeven? Dan is het stekken van een Ficus een goede optie. Het stekken van een Ficus is gelukkig niet moeilijk. Wel moet je dit voorzichtig doen.
Het stekken van een Ficus gaat middels een stengelstek. We gaan dus een stuk afknippen of snijden van de stam van de plant. Kies een stam uit waar een gezond blad op zit. Het liefst meerdere bladeren. Knip of snijd deze van de stam af en dep het vocht van de stam af.
Zet vervolgens het stekje in een glas met water en laat deze een paar weken hierin staan. Ververs iedere 5 dagen het water van de stek. Sproei de plant ook regelmatig. Wanneer de wortelen 5 centimeter lang zijn plaats je de plant in potgrond.
Stek altijd in het voorjaar en zomer zodat de plant voldoende energie heeft om te herstellen en de stek om te groeien.
Ficus snoeien
Als je Ficus een beetje wild wordt of te groot voor zijn pot, is het tijd om te snoeien. Kijk goed naar de plant en zoek naar de takken die je wilt snoeien. Snijd ze af net boven een bladknoop om nieuwe groei te stimuleren. Verwijder ook eventuele beschadigde, bruine of oude blaadjes om je Ficus er netjes en gezond uit te laten zien. Gebruik altijd schone en scherpe gereedschappen om de plant niet te beschadigen. Na het snoeien zal je Ficus weer mooi in vorm zijn en klaar om te groeien en te stralen!
Ficus – Gele, bruine of hangende bladeren
Heeft jouw Ficus het zwaarder dan de plant het zou moeten hebben. Dan zie je dit al gauw aan de bladeren. Het kijken naar jouw plant kan al veel informatie geven. Maar je moet natuurlijk wel weten wat de signalen van jouw plant betekenen.
Gele bladeren, dit kan duiden op het feit dat je jouw planten te veel water geeft. Controleer of de grond te drassig is en pas je routine aan. Geef hierbij iets minder water dan je normaal doet. Gele bladeren kunnen nog herstellen.
Bruine bladeren, dit kan dan weer duiden op te weinig water. Ook helpt het hierbij om de plant wat meer licht te bieden als het op een donkere plek staat. Bruine bladeren herstellen overigens niet meer en kunnen beter gesnoeid worden.
Hangende bladeren, dit komt vaak voort door extreme hitte, tocht of te weinig licht. Probeer je plant te beschermen tegen langdurig zon, koude windstromen of extreme hitte in huis. Het kan ook nog zo zijn dat je plant te weinig voedingsstoffen uit de grond kan halen. Staat je plant al voor een langere tijd in dezelfde pot? Geef dan wat kamerplanten voeding. Helpt dit niet? Probeer de plant dan eens in een nieuwe pot met verse aarde te plaatsen. Zo heeft het weer voldoende voedingsstoffen ter beschikking.
Let er op dat het normaal is dat de bladeren wat meer gaan hangen gedurende de winter. De Ficus is dan in rustmodus waarna het de bladeren wat laat hangen om minder energie te besteden. In het voorjaar zouden deze weer omhoog moeten gaan staan.
Ficus voeding geven
De Ficus is een plant die aardig wat voedingsstoffen verbruikt. Het is daarom ook aan te raden regelmatig voeding te geven. Tussen de maanden maart – september raden we aan om na 6-8 weken de plant water te geven met voeding. Je kan hiervoor algemene kamerplant voeding gebruiken.
Geef de plant in de winter en herfst maanden juist geen voeding. De plant is dan in ruststand en teveel voeding kan voor een overschot aan mineralen zorgen. Mineralen zijn zuur en tasten dan ook de wortels aan. Zorg er ook voor dat je nooit meer voeding geeft dan aangegeven op de verpakking.
Is een Ficus giftig?
De Ficus is giftig voor huisdieren. Het advies is deze dan ook uit de buurt te houden van dieren. Het eten van de sap van de Ficus kan leiden tot braken. Overigens is de Ficus niet aantrekkelijk voor dieren om aan te knagen en gebeurt dit dan ook nauwelijks.
Je Ficus mooi houden
Een Ficus kan in het eerste jaar van aanschaf wat gevoelig zijn voor een te kort aan licht. Dit heeft bladverlies tot gevolg. Schrik niet want bij de juiste verzorging hersteld de plant snel weer. Dit is een natuurlijk proces. Gele bladeren geven vaak een te kort aan voeding in de bodem weer, bruin blad is een gevolg van teveel of te weinig water en grijze bladeren komen vaak door Spint.Β
Mocht de plant te groot worden of lelijke uitlopers krijgen kan je de plant snoeien. Ons advies is om een beetje kaarsvet of as op de plek te smeren waar je de plant hebt gesnoeid. Dit zorgt ervoor dat het ‘bloeden’ stopt. Snoeien doe je in het najaar. Enkel de Ficus Lyrata snoei je in mei.
Verzorging van andere planten
Deze gids is geschreven door planten expert Judith
Judith is dΓ© planten expert bij Pots&Plants. Zij is al sinds jongs af aan helemaal gek van planten. Ze heeft enorm veel ervaring met het kweken en verzorgen van planten.
Ze is zo gek van planten dat haar vriend haar regelmatig even tot de orde moet roepen (zegt ze zelf). Judith wordt ook regelmatig gevraagd voor plantenrubrieken in grotere media.