6 tips voor het verzorgen van jouw kamerplanten in de herfst en winter
Met kortere dagen, minder zonlicht en een drogere omgeving door de verwarming hebben kamerplanten speciale aandacht nodig om gezond te blijven in de herfst en winter. In dit artikel bespreken we 6 praktische tips om je groene huisgenoten door de koudere maanden te helpen.
1. Zorg voor voldoende licht voor je kamerplanten
In de herfst en winter worden de dagen korter en neemt de hoeveelheid natuurlijk licht af. Planten die normaal veel licht en zonlicht nodig hebben, kunnen in deze periode soms een lichtgebrek ervaren.
Hier zijn wat handige tips voor je kamerplanten:
- Verplaats je planten naar lichtere plekken in huis: zet ze dichter bij ramen of op vensterbanken, waar ze meer daglicht opvangen.Β
- Draai je planten regelmatig: Om te voorkomen dat ze naar één kant groeien, kun je je planten af en toe draaien. Zo krijgen alle zijden evenveel licht.
2. Geef je planten minder water in de herfst en winter
In de herfst en winter gaan veel kamerplanten in een rustperiode, wat betekent dat ze minder water nodig hebben. Bovendien droogt de lucht in huis vaak uit door het gebruik van verwarming, wat ook van invloed is op de vochtbalans van je planten.
Geef minder water dan in de zomer, omdat de grond in de winter langer vochtig blijft. Controleer altijd de bovenste laag van de potgrond voordat je water geeft. Als deze nog vochtig aanvoelt, kun je beter wachten. Let op overbewatering van je planten. Overbewatering is in de winter een veelvoorkomend probleem en kan leiden tot wortelrot.
Je kunt eventueel de luchtvochtigheid in huis verhogen door een luchtbevochtiger in de kamer te zetten.
3. Bescherm je kamerplanten tegen kou en tocht
Veel kamerplanten zijn gevoelig voor temperatuurschommelingen. Vooral tocht en koude plekken, zoals vensterbanken waar ’s nachts de temperatuur flink kan dalen, kunnen schadelijk zijn voor je planten.
Vermijd tocht en kou en zet je planten niet te dicht bij ramen of deuren waar koude lucht naar binnen kan komen. Ook de vensterbank kan βs nachts te koud zijn voor sommige tropische soorten.
Probeer daarnaast temperatuurschommelingen zoveel mogelijk te vermijden, bijvoorbeeld door planten weg te houden van radiatoren of airconditioners.Kamerplanten doen het het beste bij een constante temperatuur tussen de 15Β°C en 23Β°C.
4. Geef je planten minder voeding in de herfst en winter
Omdat kamerplanten tijdens de herfst en winter in een rustfase zijn, hebben ze minder energie nodig. Stop met het bemesten of verminder de hoeveelheid. De meeste kamerplanten hebben in deze periode geen extra voeding nodig. Start weer met bemesten in het voorjaar.
5. Snoei voorzichtig en wacht met verpotten
Hoewel veel planten hun groei in de herfst en winter vertragen, kan snoeien in sommige gevallen toch nuttig zijn om de vorm van de plant te behouden en dode bladeren te verwijderen. Snoei je plant voorzichtig wanneer nodig en snoei alleen dode of beschadigde bladeren en takken weg. Vermijd zware snoeiwerkzaamheden totdat de groeiperiode in het voorjaar weer begint.
Wacht met het verpotten van je planten. Het verpotten in deze periode kan je planten extra stress bezorgen. Tenzij de plant duidelijk uit zijn pot groeit, kun je dit beter uitstellen tot het voorjaar.
6. Controleer je kamerplanten op ongedierte
In de winter is de kans op plagen zoals spintmijten, wolluizen en schildluizen groter door de droge lucht binnenshuis. Deze plagen kunnen zich snel verspreiden en je planten verzwakken. En dit wil je natuurlijk niet! Inspecteer je planten regelmatig op ongedierte, vooral onder de bladeren, waar veel plagen zich verstoppen.
Als er sprake is van een plaag dan kun je de beestjes bestrijden met een natuurlijk middel zoals neemolie of je kunt een ongedierte spray gebruiken.
Kamerplanten hebben in de herfst en winter aangepaste zorg nodig om gezond te blijven. Zorg goed voor je planten, en ze zullen je in het voorjaar belonen met een nieuwe groeispurt en frisse, groene bladeren!