Verzorgingstips
Planten stekken
Het stekken van planten is een leuke en effectieve manier om nieuwe planten te krijgen zonder dat een plant hoeft te komen of hoeft te zaaien. Stekken kan zowel met binnen- als buitenplanten gedaan worden, en met de juiste zorg en aandacht kan het succesvol zijn.
Om te beginnen is het belangrijk om de juiste plant te kiezen om te stekken. Kies een gezonde plant met stevige stengels en goede groeipunten. Vermijd planten met ziektes of insecten, aangezien dit kan worden overgebracht op de nieuwe plant.
Wil jij een plant stekken? Lees op deze pagina alles wat je moet weten!
Bekijk of de plant gezond is
Stek in de zomer of in het voorjaar
Gebruik een scherp mes bij het stekken
Hou rekening met het type stek (waterstek, zelfstek, bladstek)
Wanneer een plant stekken?
Het is belangrijk om rekening te houden met het tijd van het jaar en het groeiseizoen van jouw plant. Doorgaans is het groeiseizoen van een plant vanaf het voorjaar tot het einde van de zomer. In deze tijd kan de plant het meeste licht opvangen en daarmee de energie verkrijgen die het nodig heeft om te groeien. Gezien het in de winter donkerder is gaan de meeste planten in een rustmodus. Het is dan niet mogelijk om te stekken gezien de wortelen niet zullen groeien. Ook kan de plant zelf moeilijk herstellen van de schade die het krijgt tijdens het stekken.
Benodigdheden voor stekken van planten
Zorg ervoor dat je het juiste gereedschap hebt, zoals een scherp mes of een stekbak. Zorg ervoor dat het mes goed gedesinfecteerd is voordat je begint, om te voorkomen dat er ziektes of bacteriΓ«n worden overgebracht.
Voor het stekken heb je een aantal benodigdheden nodig. Zoals: een scherp mes of snoeischaar, afhankelijk van de type stek een glas met water, potjes of elders waar je de stek in wilt doen, potgrond (het liefst specifieke stekgrond), een plastic zak of stolp
Een plant stekken in het kort
- Kies een gezonde plant met stevige stengels en groeipunten om te stekken. Vermijd planten met ziektes of insecten.
- Zorg ervoor dat je het juiste gereedschap hebt, zoals een scherp mes of stekbak. Maak het mes goed schoon en desinfecteer het voordat je begint.
- Snijd een stek af van de moederplant, zorg dat deze ongeveer 15 centimeter lang is en dat je een goede groeipunt hebt. Voor een stek welke je vanaf de wortel wegneemt snij je de stek een centimeter van de ‘hoofdwortel’ af.
- Plaats de stek in een stekbak met een mengsel van potgrond en water. Zorg ervoor dat de stek goed ondersteund is en niet omvalt.
- Zet de stekbak op een plaats met voldoende licht, maar vermijd directe zonlicht. Controleer regelmatig het vochtgehalte en voeg indien nodig water toe.
- Na ongeveer een week of twee zal de stek wortelen en kun je hem verplanten naar een grotere pot of naar de tuin.
- Blijf regelmatig controleren op ziektes of insecten en geef de plant voldoende water.
- Geniet van je nieuwe plant!
Β
Een goede wortelstek of zelfstek
- Kies een gezonde plant met stevige wortels om een wortelstek van te maken. Vermijd jonge planten of planten met ziektes of insecten. Een goede plant voor een wortelstek groeit van zichzelf al een nieuwe plant welke zichtbaar is boven de grond. Een bekend voorbeeld is de Pannenkoekenplant.
- Zorg ervoor dat je het juiste gereedschap hebt, zoals een scherp mes of stekbak. Maak het mes goed schoon en desinfecteer het voordat je begint.
- Graaf de plant voorzichtig op en verwijder de aarde rondom de wortels. Doe dit door rustig met je handen de aarde te verwijderen. Je kan ook een lepel gebruiken en rustig tegen de wortelen aan tikken.
- Snijd een stek van een wortel af, zorg ervoor dat je een goede groeipunt hebt. Dit is doorgaans een vertakking van de dikste wortel van de plant.
- Plaats de stek in een stekbak met een mengsel van potgrond en water. Zorg ervoor dat de stek goed ondersteund is en niet omvalt.
- Zet de stekbak op een plaats met voldoende licht, maar vermijd directe zonlicht. Controleer regelmatig het vochtgehalte en voeg indien nodig water toe.
- Na ongeveer een week of twee zal de stek wortelen en kun je hem verplanten naar een grotere pot of naar de tuin.
- Blijf regelmatig controleren op ziektes of insecten en geef de plant voldoende water. Geniet van je nieuwe plant!
Een plant stekken in water
- Kies een gezonde plant met stevige stengels en groeipunten om te stekken. Vermijd planten met ziektes of insecten. Doorgaans zijn planten die snel groeien of zachte stengels hebben het meest geschikt voor een waterstek. Planten met hardere stelen hebben het lastiger bij een waterstek.
- Zorg ervoor dat je het juiste gereedschap hebt, zoals een scherp mes of een glazen pot met water. Maak het mes goed schoon en desinfecteer het voordat je begint.
- Snijd een stek af van de moederplant, het liefst een jonge scheut. Deze kan je net naast de vertakking of knoop afknippen.
- Plaats de stek in de glazen pot met water en zorg ervoor dat de stek goed ondersteund is en niet omvalt. Plaats alleen het onderste gedeelte van de plant in het water.
- Zet de glazen pot op een plaats met voldoende licht, maar vermijd directe zonlicht. Controleer regelmatig het vochtgehalte en voeg indien nodig water toe.
- Zodra je ziet dat de plant wortels in het water begint te steken en de wortels ca. 3 centimeter lang zijn is het tijd de plant in aarde te plaatsen. Wacht hier zeker niet te lang mee. De plant heeft dan moeite met de overgang van water naar grond.
- Blijf regelmatig controleren op ziektes of insecten en geef de plant voldoende water. Geniet van je nieuwe plant!
Β
Gemakkelijk te stekken planten
De volgende planten zijn gemakkelijk te stekken met blad- of stengelstekken:
- Schefflera
- Tradescantia
- Afrikaanse viooltjes
- Rozemarijn
- Rhododendron
Planten die goed reageren op vermeerdering met worteldeling zijn onder andere:
Planten die kleine uitlopers van zichzelf produceren, doen het meeste werk al zelf. Voor de beste kans op succes, laat je de kleine plantbabies ongeveer 8 cm groot worden voordat je ze afsnijdt met een scherpe, schone schaar. Plant ze direct in hun eigen potten. Hier zijn enkele planten die uitlopers produceren:
Welke planten stekken op water?
De makkelijkste manier om plantjes in de meeste gevallen te stekken, is om ze in het water te laten wortelen. Op die manier kun je goed in de gaten houden of het goed gaat met je stekjes en je hoeft niet bang te zijn dat je ze te weinig water geeft. Daarnaast ziet het er ook nog eens heel leuk uit dat je wortels de vaasjes opvullen.
Er is een groot aantal plantjes waar je uit kunt kiezen om ze in het water te stekken. Zo kun je bijvoorbeeld de volgende planten in het water laten groeien:
- Lepelplant
- Rozemarijn
- Basilicum
- Anthurium
- Klimop
- Monstera
- Philodendron
- Een avocadopit
- Salie
- Lavendel
- Begonia
- Clusia
- Een eikel
- Geranium
- Chlorophytum
Een plant stekken is vooral erg leuk!
In het begin kan het stekken van een plant best spannend zijn. Zeker wanneer je de plant bij een wortel moet afsnijden bijvoorbeeld. Maar weet dat het stekken van planten vooral erg leuk is om te doen! Experimenteer bijvoorbeeld eens met verschillende planten, zaden, noten of vruchten. Met een beetje geduld en aandacht kan je de leukste planten laten groeien! Benieuwd naar nog meer informatie? Lees dan onze andere plantverzorgingsgidsen. Of shop onze prachtige kamerplanten of buitenplanten!
Meer over plantverzorging
Deze gids is geschreven door planten expert Judith
Judith is dΓ© planten expert bij Pots&Plants. Zij is al sinds jongs af aan helemaal gek van planten. Ze heeft enorm veel ervaring met het kweken en verzorgen van planten.
Ze is zo gek van planten dat haar vriend haar regelmatig even tot de orde moet roepen (zegt ze zelf). Judith wordt ook regelmatig gevraagd voor plantenrubrieken in grotere media.