Verzorgingstips
Planten verpotten
De meeste planten komen in kwekerspotten. Deze dien je altijd over te zetten naar een normale planten pot die vaak net wat ruimer is dan de kwekerspotten. Kwekers doen vaak de planten in net iets te kleine potten zodat de transportkosten laag blijven. Daarnaast dienen planten vaak na enige tijd verpot te worden. De noodzaak om te verpotten kan veroorzaakt worden door zaken als groei.
Op deze pagina vertellen we je over:
1. Waarom je planten verpot
2. Wanneer je doorgaans je plant verpot
3. Hoe je kan herkennen dat je jouw plant moet verpotten
4. Wanneer je een plant vooral niet verpot
5. Hoe je een plant moet verpotten
Verpot niet in de winter
Verpotten voorkomt verstikking
Geef iets meer waterΒ na het verpotten
Geef je plant een mooie look
Waarom planten verpotten?
Het verpotten van een plant heeft vele voordelen:
Meer voedingsstoffen, een grotere pot betekent ook meer potgrond. De plant haalt veel nodige bouwstoffen uit de grond.
Grotere waterbuffer, meer potgrond en een grotere pot zorgen ervoor dat je meer water kan geven. Dit zorgt ervoor dat je minder frequent water hoeft te geven, maar ook dat je minder precies water hoeft te geven gezien de grond dit makkelijk kan opvangen.
Voorkomt verstikking, wortels hebben lucht nodig. Een te krappe pot zorgt er dan ook voor dat de potgrond te compact wordt. Een grotere pot met nieuw aarde zorgt ervoor dat er meer lucht bij kan komen.
Als allerlaatst is een mooie pot ook bepalend voor de look van je plant.
Algemene richtlijnen omtrent het verpotten van planten
Verpotten van planten doe je doorgaans iedere 2 jaar naar een plantenpot die ca. 25% groter is dan de oude pot. Uiteraard is dit afhankelijk van de type plant. Heb je een plant die snel groeit? Dan is ieder jaar soms noodzakelijk. Andere planten zoals een Laurierboom hoef je maar eens per drie jaar te verpotten omdat deze erg langzaam groeien.
Verpotten doe je altijd met beleid. Zorg ervoor dat je de plant rustig losmaakt van de pot. Vaak zitten de wortelen van een plant vastgeplakt of verweven aan de pot. Zeker bij kwekerspotten is beleid vereist.
Verpotten doe je altijd in het voorjaar of in de zomer.Β Verpotten doe je nooit in de winter. Planten gaan gedurende de winter in een rustmodus. Hierdoor zijn planten niet actief en herstellen ze ook lastiger van de eventuele schade. Daarbij komt dat het in de winter donkerder is en planten dus ook minder energie uit licht kunnen halen.
Hoe herken ik dat mijn plant verpot moet worden?
Weet je niet precies hoe lang jouw plant in zijn huidige pot zit en kan je de algemene regels niet toepassen? Gelukkig zijn er manieren om te herkennen dat je moet verpotten. De belangrijkste is om te kijken of de plant nog groeit. Groeit de plant? Dan zit de plant in principe nog goed in zijn pot. Is de plant plots gestopt met groeien of groeit het helemaal niet? Dan is de kans zeker aanwezig dt de plant in een grotere pot moet worden gezet.
Het is dan goed om de plant voorzichtig uit de pot te halen en te kijken of de wortelen een de zijkanten of onderkant uitsteken. Is dit ook het geval? Dan is de kans groot dat je moet gaan verpotten.
Wanneer een plant niet verpotten?
Je kan je plant beter niet verpotten wanneer je niet wilt dat de plant verder zal gaan groeien. Een grotere pot betekent vaak dat een plant doorgroeit gezien de wortels meer voedingsstoffen kunnen opnemen.
Tevens raden we het af in het najaar of in de winter te verpotten. Dit omdat dan de plant in ‘winterslaap’ is of gaat. Het heeft dan niet de energie om goed te herstellen van het verpotten. Gedurende deze periode groeien planten ook nauwelijks en nemen ze ook vrijwel geen energie uit de grond op. Verpotten is gedurende deze periode dan ook niet nodig.
Hoe verpot ik een plant?
In onze video ‘Hoe verpot ik een plant’ bovenaan deze pagina neemt Maureen je mee in het verpotten van planten. We schrijven het natuurlijk ook met alle liefde nog even voor je uit.
1. Zorg ervoor dat je een nieuwe pot aanschaft die ca. 25% groter is dan de huidige plantenpot. Doe hier een klein laagje aarde (eventueel met Hydrokorrels) op de bodem van de pot.
2. Ga met een schepje of ander plat voorwerp voorzichtig langs de randen van de oude pot en zorg ervoor dat de plant los zit langs de randen.
3. Haal voorzichtig de plant uit de pot. Heb je jouw plant nog in een kwekerspot? Maak dan voorzichtig te wortelen los aan de onderkant van de kwekerspot en duw voorzichtig de wortelen door de gaten.
4. Maak de aarde die vast zit aan de wortelen voorzichtig los. Zo heb je straks meer ruimte voor nieuw potgrond welke weer boordevol voedingsstoffen zitten.
5. Plaats de plant rustig in de nieuwe pot. Zorg dat deze goed in het midden en rechtop staat. Vul vervolgens de pot met aarde. Duw de aarde iets aan, maar vooral niet te hard. Je wilt dat de aarde compact is, maar nog wel luchtig genoeg voor de wortelen om doorheen te kunnen groeien.
6. Geef de plant een goede slok water. Kijk of de nieuw toegevoegde potgrond hierdoor zakt. Is dit het geval? Voeg dan een klein beetje extra aarde toe.
7. Zet je plant op een licht plekje. De plant moet even herstellen van het verpotten en kan de energie die het opvangt vanuit het licht goed gebruiken.
Ontdek nu onze planten
Meer over plantverzorging
Deze gids is geschreven door planten expert Judith
Judith is dΓ© planten expert bij Pots&Plants. Zij is al sinds jongs af aan helemaal gek van planten. Ze heeft enorm veel ervaring met het kweken en verzorgen van planten.
Ze is zo gek van planten dat haar vriend haar regelmatig even tot de orde moet roepen (zegt ze zelf). Judith wordt ook regelmatig gevraagd voor plantenrubrieken in grotere media.